Cinema sense condicions és un programa del grup Panorames de cinema.

dimarts, 31 de gener del 2012

17è CsC de la temporada:
Clàssics, estrenes, avançaments
i El cinema d'arts marcials,
com a tema de la setmana!

Disetena tertúlia de cinema (sense condicions) de la temporada...


... a Ràdio Desvern, és clar!

En el programa d'avui, hem comptat amb la presència als estudis programa de Jose, un oient in-condició-nal. Juntament amb ell, us hem presentat l'habitual reguitzell de pel·lícules clàssiques, estrenes i avançaments de cinema, fins i tot amb una incipient (donarà de sí en propers espais... Segur!) polèmica sobre les últimes pel·lícules de Clint Eastwood, arran de l'estrena de J. Edgar:


A la segona part del programa, el tema de la setmana: El cinema d'arts marcials, presentat per Xesco Ramos, el de la llista.

Bon profit de ràdio i de cinema!

dijous, 26 de gener del 2012

La llista del Xesco (16è. programa)

Les novetats en format clàssic de la setmana són totalment heterogènies però interessants de visionar:

-"El castañazo" (1977) de George Roy Hill. El director de "El golpe", ens presenta un film dedicat a l'hoquei sobre gel, disciplina esportiva de gran tirada als Estats Units i que per les nostres terres no ha cuallat gaire. Igualment dir que la pel·lícula té una estructura correcta, amb un Paul Newman una mica passat de voltes i un grau de violència que va molestar als nordamericans de l'època. Adequada per un diumenge a la tarda.

-"La ciutat de les dones" (1980) de Federico Fellini o com homenatjar al sexe femení sense tapalls. Marcello Mastroianni passeja, en clau surrealista, per un món dominat per les dones que són feministes, provocadores, agressives, etc. Escenes antològiques com la del parc d'atraccions recordant els amors passats del protagonista o el circ romà final amb la fugida en globus aerostàtic en forma de "majoratta", no tenen parangó. No és la millor cinta felliniana però ens aboca a un grau major de teatralitat i d'actuació coral que serà superat amb majúsculaes amb aquell posterior "E la nave va". Curiosa.

-"Lili Marleen" (1981) de Rainer Werner Fassbinder. La història d'una cançó pot ser l'argument ideal per crear un guió cinematogràfic i l'irreverent Fassbinder demostra que és capaç de fer cinema històric de nivell deixant de banda les seves fílies i fòbies. Molt comedit en el discurs, el director germànic ens submergeix en l'Alemanya del Tercer Reich quan Billie (Hanna Schygulla) triomfa amb aquesta cançó que estava inspirada en la anterior guerra mundial. La seva relació amb el compositor d'ascendència jueva Robert Mendelsohn li comportarà problemes en aquesta història bèl·lica d'amor apassionat. Amb anacronismes dels 80 però de gran bellesa.

dimarts, 24 de gener del 2012

16è CsC de la temporada:
Clàssics, estrenes, avançaments
i The Artist, com a film del mes!

Setzè Cinema sense condicions de la temporada...


...i tercer de l'any 2012 a Ràdio Desvern.

Amb la presentació, avui, de Joan Morros, que ha donat pas a la imprescindible llista del Xesco, avui formada per: El castañazo, La ciutat de les dones i Lili Marlene.

Joan havia vist, com a proper estrena, Albert Nobbs, i Carme Nebot, Los descendientes. A la segona part del programa, un altre film del mes: The artist...


... amb tres vots a favor i un en contra.

David Muntané i Rosa Mª Alcalá no han pogut venir, per motius diversos.

Bon profit de radio, de cinema i de tot plegat!

dijous, 19 de gener del 2012

La llista del Xesco (15è. programa)

En el nostre repàs pels clàssics del cinema del segle XX estem entrant ja als anys 80 i ho farem amb tres pel·lícules de renom:

-"Quadrophenia" (1979) de Frank Roddam: Interessant i peculiar film basat en l'òpera-rock dels The Who estrenada al "off" londinenc el 1973 i portada a la pantalla gran per aquest director novell. Ens explica els enfrontaments i les problemàtiques de dos grups de joves dels anys 60 a Anglaterra representats pels motards i pels mods, aquests últims amants de la música dels 50, vestits de manera acurada i conduint Vespes o Lambrettas tunejades. Un referent per posteriors cineastes britànics com Stephen Frears o Ken Loach, amb una estètica rebel i d'incomprensió que ens aboca a un final trist. Pels amants de la bona música rock.

-"Atlantic city" (1980) de Louis Malle. Estem davant del primer film de l'etapa americana d'aquest genial director francès hereu de les formes de la "nouvelle vague". Més realista i intrascendent es mostra en aquest film que preten retratar els barris baixos d'una ciutat en creixement gràcies a la indústria de l'oci. Una pobre noia (Susan Sarandon) amb ganes d'ascendir en l'escala laboral es troba amb el seu veí (Burt Lancaster), un mafiòs ja gran, en un intent de consolació/ajut mutu per intentar sobreviure. Sobrevalorada i serena, permet un visionat sense grans pretensions.

-"Gallipolli" (1981) de Peter Weir. Allunyant-se de la seva etapa australiana, Weir ens mostra aquesta cinta basada en l'amistat de dos corredors amateurs justament en el moment de la I Guerra Mundial. Mark Lee i un jovenet Mel Gibson, tots dos superlatius en les seves interpretacions, decideixen enrolar-se en la guerra representant al seu país que està al costat del bloc britànic. Són enviats a la sanguinolenta Batalla de Gallipolli, on l'orgull dels superiors davant de l'atac turc, va comportar la mort de milers d'innocents, entre ells els protagonistes del film. Una pel·lícula que va creixent-se a mesura que evoluciona el metratge. Molt correcte.

dimarts, 17 de gener del 2012

15è CsC de la temporada:
Clàssics, estrenes, avançaments
i l'Urbanisme al cinema

Segon Cinema sense condicions de l'any 2012 a Ràdio Desvern...


... amb l'empenta de sempre: la Llista del Xesco Ramos (Quadrophenia, Atlantic City i Gallipoli), les estrenes vistes per Carme Nebot, Joan Morros, Jaume Vidal i Francesc Aguilar. I el tema de la setmana, l'Urbanisme al cinema, presentat magistralment per Rosa Mª Alcalà, qui ha començat, ni més ni menys, per la película cubista de Buster Keaton: Una setmana (One week, 1920)...


... I David Muntané, pare per segona vegada! Enhorabona, Deivid...

Bon profit de radio, de cinema i de tot plegat!

divendres, 13 de gener del 2012

14è CsC de la temporada (i primer del 2012):
Estrenes, repàs de films de les festes;
i la Producció Cinematogràfica

La primera tertúlia de cinema de l'any 2012 a Ràdio Desvern...


... amb gairebé tot l'equip en perfectes condicions. David i Xesco no han pogut venir, per motius diversos. Una abraçada de part seva i de Jaume, Rosa Mª, Joan, Carme i Francesc, que sí hi hem pogut estar, per a tots els oients... I molt bon profit de ràdio i de cinema, també per a l'any 2012!

No us perdeu aquest nou terrabastall de comentaris de pel·lícules; ni el tema de la setmana: "La producció cinematogràfica".
I la setmana vinent: "L'arquitectura al cinema", per Rosa Mª Alcalà

Estrenes 2012: Gener (II)