Robert Aronowski, Joan Morros, Carme Nebot, Jaume Vidal, Alba González i Francesc Aguilar a l'estudi |
Aquest programa s’hauria d’anomenar “novetats”! En primer lloc, hem canviat la direcció del programa que vam anunciar la setmana passada: vàrem dir que parlaríem de Truman,, però no ha pogut ser! Ens vam confondre amb l’estrena de la pel·lícula –que serà el dia 30 d’octubre – i finalment vam decidir enfilar-nos per un camí no menys interessant: Woody Allen i la seva nova creació, Irrational man. Però això no és tot. Vam tenir la primícia de tenir al polonès Robert Aronowski. “Aronowski amb w, no amb f com el director” com va dir el Francesc. És per això que vam fer tot el programa en castellà –excepte moments puntuals en què el català ens emergia de dins com una pompa retinguda per l’aigua-. I no és que no puguem ni vulguem parlar en castellà mai, és clar, que tot es pot interpretar malament a dies d’ara. Nosaltres no parlarem de política, al menys no fins que algun dels reis de la oratòria decideixi participar en el món del cinema, que vist el pati, no seria d’estranyar!
En Robert havia assistit al seixanta-tresè Festival de San Sebastià i ens ha portat informació de primera mà. Escull, d'entre totes les vistes, El Clan, una pel·lícula que parla de l’argentina dels anys 80 basada en fets reals. Sembla ser que el negoci familiar era el segrest. I si això ja ens va cridar l’atenció, tots ens vam esberar en sentir a Robert parlant-nos de la banda sonora molt encertada al llargmetratge, que “contrasta con las canciones y la situación paradójica de la pel·lícula”.
Havent passat 25 minuts de programa, en Joan Morros ens convida a parlar de les pel·lícules que hem vist la resta de l’equip i ens recomana diverses ell mateix, qui amb les mans plenes de papers, ens projecta diverses crítiques i escrits sobre el cas de Jafar Panahi, amb la seva clandestina pel·lícula Taxi Teheran. “Una pel·lícula original, fresca” diu el Joan Morros, “la pel·lícula va de demostrar como es Teheran por dentro y es un falso documental”. S’estrena el dia 9 d’octubre i sembla ser que la Carme Nebot no està massa convençuda amb aquesta gravació; de ben segur que en parlarem més endavant.
Francesc ens parla d'El somni català, una pel·lícula reivindicativa catalana que recupera la història. Jaume Vidal, per la seva part, ens parla del català Carlos Marqués-Marcet, el director de 10.000 km.
Irrational man ha protagonitzat tota la segona part del programa. De fet, la presència de Robert Aronowsky i les nostres ganes d’exprimir-lo ha fet que ens faltés temps per parlar-ne. Carme Nebot diu que a “la gran majoria de pel·lícules el personatge et sedueix i fa que l’espectador es posi de part seva”, però que en aquesta pel·lícula no ho aconsegueix. En Francesc, per la seva banda, diu que “narrativamente es muy teatral, Woodie Allen”; i en Joan Morros opina que "és un gran guionista que s’ha convertit també en director”. Tots opinem que en aquesta pel·lícula arriba un punt en què és molesta la veu en off, i fins i tot, l’Alba González Prieto, diu que la successiva melodia que se sent al llarg de la pel·lícula té massa protagonisme.
I això va ser tot. Per acabar, dedicar-li els últims segons a la web ben treballada del nostre convidat: www.novela.pl, en què ens parla del cinema i la televisió hispanoparlant, això sí, en polonès!
Alba González Prieto
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada