Cinema sense condicions és un programa del grup Panorames de cinema.

dimecres, 30 de març del 2011

La llista del Xesco (26è. programa)

Dos pel·lícules importants de l'imaginari del cinema americà amb tocs clàssics i una de promarxista italiana composen la llista de grans films de la setmana:


-"Petit gran home" (1970) d'Arthur Penn: en aquest cas, un encertat "western" de mà d'aquest irregular director. Dustin Hoffman es converteix en el protagonista absolut d'aquesta peculiar cinta pro-índia en el seu pas per una vida a mig camí entre l'home blanc i el pell roja. Un bon film on la galeria de personatges que l'envolta li dóna una entitat important dins d'una excel·lent ambientació.

-"La classe obrera va al paradís" (1972) d'Elio Petri, amb un excepcional Gian Maria Volonte', que en el seu paper de treballador d'una cadena d'una empresa de ferros, llueix davant dels preceptes de la lluita obrera marxista. Dins d'una línia realista, clara i brutal, es plantegen les revoltes, els drets dels treballadors, el marxisme encapçalat pels estudiants i fins i tot, la bogeria de l'obrer que solament viu per treballar. Una lluita de drets rematada en, com molt bé apuntava en David, una cosmogonia impròpia dels pensaments socials de Marx i Engels.


-"El gran Gatsby" (1974) de Jack Clayton: basada en el "bestseller" sensacional de Scott Fitzgerald, Robert Redford encapçala l'elenc d'actors d'aquest film anodí i fins i tot "ensucrat". Magníficament ambientada en els excessos dels feliços anys 20 nordamericans, el misteriòs Gatsby pretén enamorar de nou a una "ex" casada interpretada per Mia Farrow amb el que comportarà a l'època aquesta situació. Un resultat de gran producció que no va tenir els resultats esperats i és que l'excés de "flou" a vegades ens fa avorrir el cinema.

dimarts, 29 de març del 2011

26è Cinema sense condicions de la temporada: La llista del Xesco,
Estrenes del Joan, Torrente, i La decadència del cinerma actual


En un nou esforç (esforç? més aviat plaer, però bé...) per portar-vos totes les experiències possibles al voltant del cinema, David Muntané, Xesco Ramos, Joan Morros, Jaume Vidal i Francesc Aguilar (amb l'absència momentània de Rosa Mª Alcalà i Carme Nebot) hem desgranat una munió de pel·lícules de qualsevol gènere, etapa o procedència. A on? A Ràdio Desvern, és clar!

Per començar (com sempre!) la llista del Xesco: 1) Petit gran home...


... Gran al·legat pro-indi dirigida per Arthur Penn; 2) La classe obrera va al paradís...


... I 3) El gran Gatsby...


Continuem!

Joan ha pogut veure i ha elogiat l'última pel·lícula de Suzanne Bier:


... Guanyadora, per a més inri, del premi a millor pel·lícula estrangera a la darrera cerimònica dels Óscar.

Després hem despatxat una mica sobre Torrente...

(No posem al trailer, a l'amiguete Segura no li fa falta més promoció... I ja el vam posar al missatge de la setmana passada!)

... I, per acabar, el tema de la setmana: "La decadència del cinema actual", brillantment introduït pel nostre Deivid.

Esperem que hagueu i continueu gaudint amb nosaltres... Bon profit de cinema!

divendres, 25 de març del 2011

Estrenes 2011: Març (i IV)

Arribem a l'últim divendres de març, i les estrenes continuen. Aquesta setmana, ni més ni menys que onze. Com sempre, aquí les podeu consultar:





dimecres, 23 de març del 2011

La llista del Xesco (25è. programa)

Desprès d'una merescuda setmana de descans, tornem amb la llista dels clàssics de la que hem parlat aquesta setmana al CsC:

-"Fat city" (1972) de John Houston amb Stacey Keach i un joveníssim Jeff Bridges. Pel·lícula decadent que tracta el tema de la boxa en una ciutat del "midwest" americà on els perdedors davant de la vida són esl protagonistes. Alcohol, maltractaments, derrotes pugilístiques i una ambientació austera i pobre, són els condiments d'aquest "Houston" de la seva etapa final, imprescindible i interessant.

-"Zardoz" (1974) de John Boorman amb Sean Connery i el seu tapall envoltada per un cor de peculiars personatges. Considerada una de les pel·lícules de culte del "sci-fi" dels anys 70, ha envellit malament. No és una qüestió d'efectes especials, sinó de continguts. La lluita provocada per un déu artificial que controla als "brutals" i als "immortals" acaba sent ridícula. -


-"Deu negrets" (1975) de Peter Collinson amb Oliver Reed, Yves Montand, Stephanie Audran, Richard Attenborough i Teresa Gimpera. Adaptació setantera del clàssic d'Agatha Christie amb un planter de luxe però amb un direcció molt precària d'evocació dels telefims de diumenge tarda. Ambientada a Iran és la única llicència d'una cinta que segueix fil parranda la novel·la de l'escriptora anglesa. Per passar una bona estona.

dimarts, 22 de març del 2011

25è Cinema sense condicions de la temporada: Torrente, La llista del Xesco, Més enllà de la vida i Pa negre!


Us ho creureu o no, però no és el primer cop a la temporada que estem, com avui mateix, l'equip al complet!

Jaume, Rosa, Xesco, Joan, David, Rosa Mª i Francesc, tot donant el màxim de nosaltres mateixos per fer-vos arribar tot allò que es pot intepretar al voltant del món del cinema.

Hem començat -ja trigàvem a tocar el tema- del fenòmen Torrente...


... I així hem donat inici a la polèmica!

A continuació, hem recuperat la llista del Xesco, després d'una setmana en blanc, per motius estudiantils, del nostre DJ cinèfil particular. Aquesta setmana, Xesco ens parla de: Fat city, Zardoz i Deu negrets.

Abans de parlar de Pa negre, ens hem submergit en una discusió sobre Més enllà de la vida...

... que si valors cinematogràfics per aquí, que si valors ètics per allà.

I, com no, el tema d'avui:


Com qui no vol la cosa, l'equip de Cinema sense condicions ha invalidat la guanyadora dels Goya 2011 com a film vàlid per interpretar la postguerra espanyola i com a guió ben arrodonit per comunicar el radical canvi del protagonista... Els aspectes tècnics impecables, això sí!

El programa de cinema de Ràdio Desvern és així: Sense Condicions!

Una setmana més amb tots vosaltres, tot i desitjant-vos... Bon profit de cinema!

divendres, 18 de març del 2011

Estrenes 2011: Març (III)

Arriba el cap de setmana del "dia del pare", i aquí teniu les estrenes de cinema d'avui divendres er poder triar la que més us agradi:





dimarts, 15 de març del 2011

24è Cinema sense condicions de la temporada: Novetats de la Biblioteca, Cineclub Utopia i La cacera de bruixes!


Programa farcit de continguts i ple d'absències. Ni Xesco ni Jaume ni Rosa Mª han pogut participar avui, així que David, Joan, Carme i Francesc han estat els encarregats de tirar endavant la tertúlia de cinema d'aquesta setmana de Ràdio Desvern.

Això sí, amb dos convindats molt especials. Primer, la Biblioteca de Can Ginestar, amb la qual hem iniciat una col·laboració que està cridada a ser molt fructífera. Per obrir boca, hem presentat les novetats en DVD dels mesos de febrer i març:

Cartell Novetats Febrer-Març'11 DVD

El segon convidat ha estat Sergi Herrada, de part del Cineclub Utopia del Casal de Joves de Sant Just Desvern, qui ens ha presentat la proposta de l'esmentat cineclub pel mes de març...


... programada, concretament, per a aquest divendres 18 a les 22:30 hores.

I, a l'última part, Joan ens ha fet una excel·lent introducció sobre la cacera de bruixes dels anys 50' i 60' del segle XX als Estats Units, per part del Comité d'Activitats Antiamericanes, encapçalada pel senador McCarthy. Una brillant pel·lícula sobre el tema, dirigida per George Clooney ens ha servit per posar la música introductòria i de fons:


... No us perdeu un nou espai temàtic al Cinema sense condicions de Ràdio Desvern!

Bona nit i bona sort... I bon profit de cinema!

divendres, 11 de març del 2011

Estrenes 2011: Març (II)

Un divendres més arriben a les pantalles dels nostres cinemes les estrenes puntuals, i nosaltres, és clar!, preparem amb cura els pòsters i enllaços.




dimarts, 8 de març del 2011

23è Cinema sense condicions de la temporada:
La llista del Xesco, cartellera i Elisabeth Taylor!


Si us agraden els al·luvions de pel·lícules i les referències culturals diverses, aquest és el vostre programa: Cinema sense condicions, a Ràdio Desvern.

Western psicodèlic rodat a Mèxico, comèdia esborrajada amb Barbra Streisand i Ryan O'Neal; i cinema conceptual en blanc i negre grisós amb i de Wim Wenders a la Llista del Xesco, per començar el programa... N'est pas mal!

A la secció de novetats i cartellera, Xesco ha recuperat Pa negre...


... i Balada trista de trompeta:


Per la seva banda, Carme ha vist Women without men...


... i Lola...


... una pel·lícula filipina als cinemes de Barcelona!

Cal a dir que pel mig s'ha col·lat El triomf de la voluntat, de Leni Riefenstahl...


... obra mestra del propagandisme polític. Això sí: propaganda nazi -està clar que ningú no és perfecte. Atenció a la referència personal respecte a aquest film que explica Joan Morros!

I, a l'última part del programa, la vida i l'obra d'una de les actrius que va marcar una època a l'star system de Hollywood: Elisabeth Taylor.



La feina feta, només ens queda desitjar-vos... Bon profit de cinema!

La llista del Xesco (23è. programa)

Psicodèlia, bona comèdia i una mica de mesura són els ingredients essencials dels tres clàssics que us convidem a visionar aquesta setmana:

-"El topo" (1970) d'Alexandro Jodorowsky: Interpretada superbament per ell mateix, ens planteja un western conceptual ple de referències freudianes en un intent de rennovar un gènere que estava passant pel tamís del musical i del "spaghetti western". L'escriptor i filòsof va presentar una proposta desmaterialitzada d'un pistoler que ha de lluitar amb quatre mestres en una mena d'aproximació als postulats dels estadis budistes entre altres redempcions i devallades a l'infern diverses. Un film sorprenent, estrany i un "unicum" en el seu gènere.

-"Què em passa, doctor?" (1972) de Peter Bodganovich. Una comèdia lleugera d'aquelles d'"habitacions" amb una jove i fresca Barbra Streisand i el despistat Ryan O'Neal que farà les delícies dels amants de les pel·lícules sense complicacions però amb un bon guió. Una maleta a quadres planteja una trama de robatoris, informes d'alt secret i de roba de muda en una història d'amor deliciosa. Una bona cinta per contemplar el diumenge tarda.

-"Alícia a les ciutats" (1974) de Win Wenders. Les poques concessions a les "garlandes" fílmiques d'aquest excepcional cineasta alemany aquí llueixen en una línia austera i directa. Plantejada en un principi com una mena de "road movie" urbana, trencarà aquesta línia gairebé conceptual, amb un blanc i gris, més que negre, quan apareix a la vida d'aquest periodista frustrat una mare i una filla de nou anyets que per motius personals li deixa en custòdia. A partir d'aquí, l'acció dóna un gir, on ell i la nena comencen un periple per les "ciutats" recercant la casa de l'àvia. Un sobri plantejament de la vida des de dos edats molt diferents amb un final feliç per tots dos i tota una vida per endavant. Alliçonadora.

divendres, 4 de març del 2011

Estrenes 2011: Març (I)

Aquest 4 de març arriben a les cartelleres les següents pel·lícules, que podeu consultar, tot clicant sobre les imatges.





dimecres, 2 de març del 2011

La llista del Xesco (22è. programa)

Dins del nostre repàs dels clàssics dels 70 ens hem retrobat amb aquestes petites joies:

-"Mash" (1970) de Robert Altman: una de les primeres pel·lícules corals d'aquest irregular director sobre uns metges que treballen com poden en un hospital de campanya en el conflicte bèl·lic entre Estats Units i Corea. Confraternitat, bromes, masclisme i certs excessos inversemblants van comportar una mena de rebuig per aquells sectors més clàssics del cinema. A banda, està considerada per un altre sector com una de les millors pel·lícules de la història del cinema encara que personalment posaria endavant d'altres. Destacar els papers de Donald Sutherland i Robert Duvall.
-"Carretera asfaltada en dues direccions (1971) de Monte Hellman. Un film estrany protagonitzat per James Taylor (no el cantant) i Warren Oates, dos germans que dediquen el seu temps lliure a fer carreres de cotxes en una mena de "road movie" on els automòbils "tunejats" del moment, al costat de la seva pròpia fugida endavant sense sentit, comporten una cinta seca, freda i distant. Els personatges principals no demostren sentiments i amaguen les seves inseguretats entre motors, mecànica i benzina. Un "A tot gas" dels anys 70 amb tocs de cinema independent del moment.

-"Roma" (1972) de Federico Fellini. Com podem explicar aquesta pel·lícula?. El propi director ens presenta al principi del film com un conjunt d'escenes sense un argument linial. Planteja un retaule de vivències i arquetips de la Roma del segle XX, on no falta la seva visió teatral, les referències crítiques contra la religió i les seves "maggioratas" que han inspirat la seva obra. Onírica, abstracta i espectacular a banda de ser una de les millors obres del cineasta italià y una demostració de metacinema.

dimarts, 1 de març del 2011

22è Cinema sense condicions de la temporada:
La llista del Xesco, Films de la cartellera i el guió cinematogràfic!


Un altre bany de referències cinematogràfiques a Ràdio Desvern, amb els clàssics de La llista del Xesco, estrenes, avanços i tot el que pugui sorgir de les ganes de xerrar sobre el setè art i sobre la pròpia vida dels membres d'aquest el vostre programa de cinema. Dos films de cartellera han destacat especialment:


... I The fighter:


A la segona part, un nou tema. Avui: El guió cinematogràfic, amb tots els matisos respecte a creació, producció, realització i interpretació de la imatge en moviment... No us perdeu, ha estat prou interessant!

Una setmana +... Bon profit de cinema!