Cinema sense condicions és un programa del grup Panorames de cinema.

dimecres, 2 de febrer del 2011

La llista del Xesco (18è. programa)

Ens hem trobat aquesta setmana amb tres pel·lícules de gran nivell i catalogables d'obres mestres del cinema dels anys 60 i 70:

-"Lucía" (1968) d'Humberto Solás. Viatgem a la Cuba de 1895, 1932 i 196... Tres històries al voltant d'una dona anomenada Llúcia que viu la guerra hispano-cubana, l'enderrocament del president Machado i l'eufòria dels inicis revolucionaris. Interpretada per tres actrius diferents segons el moment planteja un tríptic on l'amor, el melodrama i els canvis sociopolítics es fusionen en un conjunt d'imatges dirigides des del punt de vista més clàssic del cinema fins el muntatge i el dinamisme més ferotge del cinema més contemporani. Considerada una de les 10 millors cintes de la història del cinema americà de parla hispana aconsegueix emocionar i deixar en evidència el cinema amb majúscules que molts altres grans directors preconitzen.

-"Z" (1969) de Costa-Gavras, amb guió de Jorge Semprún. Excel·lent thiller policíac sobre un atemptat real comés a Grècia l'any 1963 sobre un polític anarquista que el director grec expatriat a França presenta en aquest film amb una dimensió universal. Sense ubicar espais ni personatges, planteja com el líder polític assassinat (Yves Montand) casat amb Irene Papas, es converteix en tot un neguit per la classe militar corrupta estretament vigilada pel jutge (Jean Louis Trintignant) la qual aconsegueix desemmascarar públicament les seves intencions colpistes. Un exercici trepidant de bon cinema, de rabiosa actualitat i amb uns encertats "flashbacks". Un gran thriller.

-"La filla de Ryan" (1970) de David Lean, amb Robert Mitchum com a mestre, Sarah Miles com la filla del taverner i el capellà Trevor Howard. Una pel·lícula de 206 minuts, amb obertura, interludi i final que ens evoquen aquelles sessions d'abans quan havia intermig. Ambientada en un poble costaner de la Irlanda del Nord, amb uns paisatges i unes panoràmiques marca de la casa, el film explica la vida d'una joveneta que s'enamora d'un madur mestre amb el qual les relacions sexuals no funcionen bé. En el clima del final de l'ocupació britànica dels territoris irlandesos, apareix un major turmentat pels fantasmes de la guerra i necessitat d'amor. S'iniciarà una relació extramatrimonial entre la noia i el militar que començarà a ser notícia per la petita comunitat i que comportarà la inculpació pública de la noia que haurà de marxar de l'aldea per la cobardia del seu pare. Potser una mica llarga però molt encisadora.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada